Osteopaard.nl

Veelgestelde vragen

 

Wanneer komt een paard in aanmerking voor een osteopathische behandeling?

 

Problemen die opgelost kunnen worden middels een osteopathische behandeling kunnen zich op vele manieren uiten. Alle symptomen die erop lijken te duiden dat een paard last heeft van zijn rug of spieren zijn doorgaans een goede aanwijzing dat een osteopathishe behandeling hulp kan bieden. Problemen met de organen kunnen lastiger te herkennen zijn. In geval van twijfel kunt u altijd een email sturen om Linda of Fred het probleem te laten beoordelen.

 

Indicaties:

- Verzet tijdens training of wedstrijd

- Aanhoudende stijfheid, een pijnlijke en/of weggedrukte rug

- Takt fouten in één of meerdere gangen

- Problemen bij de verzameling of met de buiging

- Weigeren of wegvluchten na de sprong

- Problemen met de hengstigheid of niet goed functionerende organen

- Stalondeugden, singeldwang, emotionele of sociale problemen

 

Hoeveel fysiotherapie behandelingen heeft mijn hond nodig?

 

Dit zal sterk afhankeljk zijn van de aard, actualiteit en ernst van het probleem. Maar daar het onze inzet is om de eigenaar dagelijks oefeningen met het huisdier te laten doen komt het meestal neer op 1 of 2 behandelingen. Als de situatie er om vraagt zijn meerdere behandelingen natuurijk mogelijk.

 

Is het zinvol om een paard preventief te laten behandelen?

 

Het komt regelmatig voor dat we tijdens het onderzoek van een paard 'tegen blokkades aanlopen'  zonder dat de ruiter dit tijdens het werk heeft opgemerkt. Pas later zou dit daadwerkelijk problemen kunnen gaan geven. Om dus erger te voorkomen lijkt het niet onverstandig om je paard bijvoorbeeld één keer per jaar na te laten nakijken om op die manier problemen voor te zijn.

 

Wat voor informatie hebben Linda en Fred nodig om te kunnen bepalen of een paard al dan niet baat kan hebben bij een behandeling?

 

Doorgaans is een korte beschrijving van wat u ziet of voelt bij een paard voldoende. Het is lastig om te bepalen of een paard baat heeft bij een behandeling zonder het dier gezien te hebben, een beschrijving van de eigenaar is dan altijd van grote waarde.

 

Wat is het werkgebied van Linda en Fred?

 

Zowel Linda als Fred zijn woonachtig in Noord-Holland. Het leeuwendeel van de behandelingen vindt dan ook plaats in deze provincie. Zij zijn natuurlijk ook bereid om paarden te behandelen die wat verder uit de buurt wonen, en hanteren hierbij een straal van ongeveer 100 kilometer als werkgebied.

 

Mag ik mijn paard berijden voor de behandeling?

 

Het paard mag voor de behandeling niet warm en/of bezweet zijn. Dit maakt het lastiger om een juiste diagnose te stellen, omdat eventuele probleemzones moeilijker te herkennen zijn vanwege de verhoogde doorbloeding en temperatuur van het paardenlichaam. Het wordt daarom ook sterk afgeraden om uw paard voor een behandeling aan het werk te zetten.

Bijgewerkt tot: 20/10/2017