Nieuws en Informatie

 

20/06/2017

Bron: Nieuwsbrief Dierenkliniek Kenaupark, Haarlem

 

Oververhitting bij de hond

Warmte in Nederland is lekker voor ons, maar soms levensgevaarlijk voor uw hond! Veel mensen zijn niet op de hoogte van de gevaren van hitte voor onze huisdieren. In dit artikel leest u over de gevaren van oververhitting (oftwel hyperthermie), hoe u het kan voorkomen en wat te doen bij oververhitting. Een hond met oververhitting is altijd een spoedgeval!

Honden kunnen niet zweten bij warmte. Hierdoor kunnen ze hun warmte een heel stuk slechter kwijt dan mensen. Alleen door te hijgen en in mindere mate via hun voetzoelen raken honden hun warmte kwijt.

 

Hoe ontstaat oververhitting bij de hond?

Normaal ligt de temperatuur van een hond ligt tussen de 38 en 39 graden Celcius. Het warmte-regulatiecentrum in de hersenen zorgt voor een evenwicht tussen warmteproduktie en -afgifte. Honden raken hun warmte vooral kwijt door verdamping via de bek (door te hijgen) en via de zweetklieren in de voetzolen. Ook door het verwijden van de kleine bloedvaatjes in de huid, het veranderen van de lichaamshouding en door een koele of beschutte plek op te zoeken kan een hond wat doen aan zijn temperatuur. Wanneer de warmte productie groter wordt dan de afgifte raakt het evenwicht verstoord en stijgt de lichaamstemperatuur. Meestal slaagt het warmte-regulatiecentrum er vervolgens in, om bij een iets hogere lichaamstemperatuur een nieuw evenwicht in te stellen tussen warmteproduktie en warmteafgifte. Als er dan nog steeds onvoldoende warmte kan worden afgegeven dan blijft de temperatuur stijgen en spreken we van oververhitting (hyperthermie).

 

De hond gaat nu steeds sneller hijgen. De ademhalingsspieren produceren op een gegeven moment zoveel warmte dat dit bijdraagt tot een verdere verhoging van de lichaamstemperatuur in plaats van tot het gewenste warmteverlies. Deze vicieuze cirkel kan de hond zelf niet meer doorbreken en snel ingrijpen is dan noodzakelijk. Het bloed wordt dik en stroperig, waardoor het slechter kan worden rondgepompt. Stijgt de lichaamstemperatuur boven de grens van 42 graden dan beginnen de eiwitten in het lichaam beschadigd te raken en worden de lichaamscellen onvoldoende van zuurstof voorzien. Dit kan snel leiden tot een onomkeerbare coma en in ernstige gevallen zelfs tot de dood.

 

Symptomen bij oververhitting

Als duidelijkste symptoom zien we een hoge temperatuur. Thuis kunt u de temperatuur van uw hond meten. Dit kan met een normale thermometer, en we meten de temperatuur rectaal (via de anus). Hyperthermie kan ook klachten veroorzaken zoals misselijkheid en braken, spierkrampen, extreem hijgen en spierzwakte. Soms is het bewustzijn verminderd.

 

Tips om oververhitting te voorkomen

Laat uw hond nooit achter in de auto, caravan of andere kleine ruimtes. De temperatuur kan zeer snel (binnen enkele minuten) zeer hoog oplopen, bij een buitentemperatuur boven de 15ºC! Uit onderzoek is gebleken dat bij 15ºC of meer in de volle zon de temperatuur binnen in de auto soms zelfs tot 70ºC kan stijgen.. Binnen enkele minuten kan uw hond zo al oververhit en in shock raken

Vermijd zoveel mogelijk directe zon

Laat uw hond voldoende water drinken

Ga bij warm weer niet fietsen met uw hond

Zwemmen (in veilig water) is op het heetst van de dag verstandiger dan wandelen

Kies voor beschaduwd bos

Wandel in de koelte van de ochtend en laat in de avond

Doe geen muilkorf of snuitbandje om, hierdoor wordt hijgen namelijk belet

Gooi geen emmer koud water over uw hond heen, het verschil in temperatuur kan namelijk erg groot zijn

Vergeet u ook niet dat het asfalt/stenen warm zijn voor de hondenvoeten? Als u uw hand niet langer dan een een paar seconde op het asfalt/stenen kan leggen, kan uw hond er ook niet overheen lopen, loop dus liever als het kan op gras!

 

Wat te doen als uw hond oververhit is geraakt?

Thuis kunt u eerste hulp verlenen. Is de temperatuur van uw hond boven de 41.0 graden Celsius, dan is het belangrijk om snel te gaan koelen. U kunt koel (geen ijskoud) water over de buik, liezen, oksels en oren gieten. Wrijf goed door de vacht zodat het water op de huid komt en het niet alleen langs de haren afstroomt. Koelen met alcohol gaat nog sneller maar het effect is ook sneller uitgewerkt omdat dit sneller verdampt. Alcohol kunt u op de liezen, oksels, en voetzooltjes spuiten, plekken waar de beharing dunner is. Indien uw hond wil drinken dan kunt u hem kleine beetjes koel water geven, eventueel met een klein beetje keukenzout erdoor om tekorten aan te vullen.

Het is belangrijk om de temperatuur elke 10 minuten te controleren. Wanneer de temperatuur daalt, ga dan minder intensief koelen. Een te snelle koeling kan een te lage temperatuur geven. Onder de 40 graden kan het koelen gestopt worden. Controleer hierna zeker nog elk half uur de temperatuur.

Het is verstandig te overleggen met een dierenarts. Deze zal enkele vragen stellen om erachter te komen of er mogelijk blijvende schade is, en of er verdere behandeling door een dierenarts nodig is. Dit houdt bijvoorbeeld in het toedienen van infusen en eventueel medicatie.

 

 

02/02/2017

Train je paard in onze WATERSTAPMOLEN!

 

Onze Waterstapmolen is geschikt voor zowel het gezonde (sport)-paard, als voor een paard dat moet revalideren na een blessure.

De Waterstapmolen wordt ingezet om meer beweeglijkheid te krijgen in de gewrichten van benen en rug, meer spierkracht op te bouwen in de buik-, rug- en beenspieren en om balans en coördinatie te trainen.

We maken hierbij gebruik van de natuurlijke eigenschappen van water zoals opwaartse druk, temperatuur en weerstand. De Waterstapmolen is hierdoor de ideale trainingsmethode voor het voorkomen en genezen van blessures en het verbeteren van de algehele gezondheid van uw paard.

 

Kijk voor meer informatie op: Hoofdmenu - De Waterstapmolen en/of www.sportstalhetpodium.nl

 

06/10/2016

Bron: Nieuwsbrief Dierenkliniek Kenaupark, Haarlem

 

Voorste Kruisband Letsel

Voorste kruisband problemen vormen een veel voorkomende oorzaak van kreupelheid bij tal van honden en soms bij katten. Het is te vergelijken met een voetbalknie bij mensen. Vaak gaat het gepaard met een beschadiging van de (binnenste) meniscus en is een operatie nodig om de pijnlijkheid in de knie op te heffen.

Anatomie van de knie

De knie is een scharniergewricht. Er zijn verschillende banden nodig die ervoor zorgen dat de knie kan buigen, maar die ongewenste bewegingen voorkomen.

De zijdelingse gewrichtsbanden voorkomen bewegingen in zijwaartse richting.

De voorste kruisband maakt het onmogelijk dat het scheenbeen naar voren schuift. De achterste kruisband doet hetzelfde maar dan in achterwaartse richting.

De binnenste- en buitenste meniscus zijn de schokdempers in de knie.

 

Ontstaan van knie problemen

Wanneer een hond loopt, stuwt hij zich voor 70% naar voren met de achterpoten. De spieren spannen zich aan en via de gewrichten wordt deze kracht omgezet in beweging.

In de knie, die moet scharnieren, zorgen de kruisbanden ervoor dat het scheenbeen zich niet verplaatst ten opzichte van het bovenbeen.

Bij overbelasting van de voorste kruisband, zoals tijdens wild spel of in een kuiltje stappen, kan de band beschadigen of knappen. De hond heeft pijn en zal een paar dagen nauwelijks op de poot staan. Later lijkt de knie te herstelen, maar wordt de poot vooral in rust nog ontlast. Omdat de meniscus aan het scheenbeen zit met bandjes en er teveel bewegelijkheid tussen boven en onderbeen mogelijk is, komt deze klem te zitten. Een kapotte meniscus voelt alsof er een steentje in je schoen zit!

Kruisband problemen treden meer op bij gecastreerde dieren, bij honden zwaarder dan 25 kg en bij Boxers en Rottweilers. Bij deze rassen komt het probleem in 70% van de gevallen binnen een jaar ook bij de andere knie voor.

 

Onderzoek van de knie

Bij voorste kruisband letsel ontlast de hond de poot in meer of mindere mate. Hij loopt kreupel. Soms wordt bij het zitten de knie niet gebogen, maar wordt de poot een beetje buiten het lichaam gezet.

Bij onderzoek voelen we naar de pijnlijkheid bij buigen en strekken van de knie. De knie is vaak overvuld, er zit meer gewrichtsvloeistof in. Dit kan ook op een röntgenfoto gezien worden.

Is de kruisband totaal kapot dan kan het scheenbeen te ver naar voren schuiven. Dit testen we met het zogenaamde schuiflade fenomeen. (plaatje)

Bij een kapotte meniscus geeft de hond een pijnreactie bij druk op de binnenste zijdelingse band. Soms is bij buigen een knapje te horen, dan is de meniscus dubbelgeklapt.

 

Röntgen foto knie

Op een röntgenfoto zien we de kruisbanden en menisci niet, omdat deze geen kalk bevatten. We maken de foto om de overvulling te zien, de verkeerde positie van het scheenbeen, de mate van artrose en om uit te sluiten dat er iets anders mis is met de botten.

De behandeling van de vkb of meniscus

Bij katten en bij honden lichter dan 10 kg is het mogelijk zonder operatie herstel te krijgen. Zij moeten rust houden en krijgen ontstekingsremmende pijnstillers. De helft van deze groep zal weer goed kunnen gaan lopen, wel met enige slijtage vorming.

De andere helft, die dus niet opknapt, heeft mogelijk een meniscus beschadiging. Deze knieën moeten wel geopereerd worden om pijnvrij te raken.

Bij grote honden lukt het eigenlijk niet om zonder operatie goed te herstellen.

 

Operatie van de knie

Tijdens de knieoperatie wordt de beschadigde kruisband verwijderd, zodat deze niet meer voor irritatie zorgt. Helaas kan de kruisband zelf niet gehecht worden. Beide menisci worden geïnspecteerd en een beschadigd stuk zal verwijderd worden. Anders blijft de pijnlijkheid bestaan in de knie. Wel is er dan meer kans op artrose vorming.

De instabiliteit in de knie moet opgeheven worden. Behalve dat het kapsel van de knie goed strak gehecht wordt, kiezen we bij ons in de kliniek vaak voor de methode volgens Flo. Hierbij wordt een kunststof draad aan de buitenzijde van de knie aangelegd die de functie van de voorste kruisband overneemt.

Soms is het beter om een ander chirurgische methode toe te passen. Hierbij wordt het scheenbeen doorgezaagd en met een plaatje in een andere hoek vastgezet. Hierdoor neemt de kniepees de functie van de kruisband over, de TTA methode, of wordt de functie van de kruisband opgeheven, de TPLO methode.  Voor deze technieken verwijzen we de hond door naar een specialist orthopedie. Dit gebeurt vooral bij zware en jonge honden.

 

Fysiotherapie na knie operatie

Na een operatie wordt na een periode van strikte rust de beweging geleidelijk weer opgebouwd. Om een optimaal herstel van de bewegelijkheid en de kracht van de achterpoot weer terug te krijgen kan fysiotherapie goed helpen. Hierbij worden ook oefeningen gegeven die u thuis kunt uitvoeren met de hond.

 

24 mei 2016

Samenwerking

 

Zomaar midden op de dag een champagne toast op onze aankomende samenwerking!

Paarden behandelpraktijk Osteopaard.nl en Sportstal 'Het Podium' gaan vanaf 01 juli samenwerken.

Naast de manuele therapieën zal ook de Waterstapmolen een belangrijke rol gaan spelen! — bij Sportstal Het Podium.

 

10/05/2016

De Dierenarts Kennemerlaan, IJmuiden

 

Als je hond of kat kreupel loopt of moet herstellen na een operatie ga je naar.. Dierfysiotherapie De Streng. Fred van  Putten gaat je op onze Open Dag, zaterdag 21 mei van 10.00-15.00 van alles vertellen over zijn kunsten en kunde.

En er is nog veel meer te zien en te doen.

Graag tot zaterdag!

Het team van De DierenArts, IJmuiden

 

09/01/2016

Bron: Dierenkliniek Kenaupark, Haarlem

 

Overgewicht of obesitas

Uit onderzoek blijkt dat bijna de helft van de honden te zwaar is. Obesitas (overgewicht) kan in verschillende opzichten schadelijk zijn voor een hond.

De kans op de volgende aandoeningen neemt aanzienlijk toe:

 

de kans op suikerziekte (diabetes mellitus)

de kans op gewrichtsproblemen

de kans op leveraandoeningen

de kans op hart- en ademhalingsproblemen

de kans op huidklachten

Het is daarom belangrijk om niet onbeperkt te voeren maar te kijken naar de conditie van de hond en een voeding te kiezen die aansluit bij de energiebehoeften van de hond. Sommige hondenrassen hebben meer aanleg voor overgewicht. Ook is de ene hond veel actiever dan de andere hond.

Vooral na castratie of sterilisatie is het van belang om goed op het gewicht te letten. Het lichaam ondergaat een hormonale verandering en heeft in verhouding (zeker de eerste maanden na de operatie) minder energie nodig. Als u dezelfde hoeveelheid voer blijft geven kan dit tot overgewicht leiden.

 

Light voeding

Indien een hond overgewicht heeft volstaat het niet om de hond op rantsoen te zetten en zo dus minder calorieën te geven. De hond kan dan gebrek krijgen aan bepaalde onmisbare voedingsstoffen. Een zogenaamde 'light' voeding heeft een beperkt vetgehalte maar is rijk aan vezels en eiwitten. Eiwitten en vezels geven de hond een verzadigd gevoel en beperken de afbraak van het spierweefsel.

 

Wanneer spreek je van overgewicht obesitas?

Overgewicht ontstaat doordat de hond overmatig vet ophoopt in het lichaam. De ribben en de ruggenwervels moeten met een vlakke hand net te voelen zijn. Voelt u alleen maar vacht, dan is er sprake van overgewicht. Wanneer het lichaamsgewicht van uw hond minder dan 15% boven het ideaalgewicht is, spreken we van licht overgewicht. Als het lichaamsgewicht van het dier meer dan 15% boven het ideaalgewicht zit wordt over obesitas (zwaarlijvigheid) gesproken. Hierbij is het belangrijk om te realiseren dat voor een hond van 10 kg, een gewichtstoename van 1 kg ongeveer gelijk is aan een gewichtstoename van 5 tot 7 kg bij een gemiddelde vrouw.

U kunt bij rashonden kijken wat het ideale gewicht moet zijn volgens de richtlijnen. Als dit afwijkt, betekent het niet automatisch dat uw hond te licht of te zwaar is. Niet iedere hond is namelijk hetzelfde. Bekijk op de bodyscorekaart of uw hond goed op gewicht is.

 

De behandeling

Wanneer er sprake is van serieus overgewicht zal uw hond moeten afvallen. Dit is te bereiken met een actieve levensstijl, voldoende beweging en een aangepast dieet. Dit kan u het beste in samenspraak met uw dierenarts of voedingsdeskundige  doen.

 

 

17/12/2015

Wat is stress?

Stress ontstaat wanneer er een situatie optreedt die voor de hond of kat onvoorspelbaar en oncontroleerbaar is.

Kortdurende stress is niet schadelijk voor het lichaam, denk hierbij aan een kat die een vogel ziet, of een hond die de bel hoort. Wanneer een stressvolle situatie langer aanhoudt (chronische stress) raakt het reactie vermogen van het lichaam uitgeput. Hierdoor kan het dier zich niet meer goed aanpassen aan de stress en kunnen er diverse lichamelijke klachten en afwijkend gedrag ontstaan.

Wat zijn de mogelijke oorzaken van stress?

Allerlei situaties in het dagelijks leven kunnen bij honden en katten leiden tot stress. Voorbeelden zijn de komst van een nieuw huisdier, verandering van de gezinssamenstelling (baby, nieuwe partner), verhuizing, verbouwing en natuurlijk ook de vakantie.

Ook andere of nieuwe huisdieren bij de buren, verveling en zaken als vuurwerk, onweer en alle mogelijke onbekende of onvoorspelbare situaties kunnen stress veroorzaken.

 

Veel voorkomende tekenen van stress die dieren in een onbekende, stressvolle situatie kunnen vertonen, zijn heen en weer lopen (“ijsberen”), veranderde eetlust, verminderde omgang met mensen of andere dieren, veel blaffen (sommige honden komen schor uit de kennel) en zichzelf overmatig verzorgen.

Katten en sommige honden, kunnen stoppen met spelen en zich terugtrekken totdat ze aan de verandering gewend zijn of totdat hun baasje weer thuiskomt. Daarnaast levert een rit in de auto, of deze nu kort of lang is, ook vaak stress op, dit kan leiden tot onrust, veel kwijlen en soms zelfs braken.

 

Kunt u verder iets doen om de stress te verminderen?

Er zijn een aantal middelen die gegeven kunnen worden ter ondersteuning van stressvolle situaties. Deze middelen helpen de angst van hond of kat te verminderen en maken het makkelijker om in stressvolle situaties rustiger te blijven.

 

Zylkene

 

Het voedingssupplement Zylkène® is een natuurlijk product (voedingssupplement) dat kan helpen stress bij huisdieren te verminderen bij veel voorkomende situaties zoals een verhuizing, de komst van een nieuw huisdier en dergelijke. En in de vakantietijd kan het honden en katten helpen zich meer op hun gemak te voelen, of ze nu in een pension verblijven of er in hun eigen huis op ze worden gepast of na een lange autorit op de vakantiebestemming aangekomen zijn. Zylkène is een smakelijk poeder dat met het favoriete voer kan worden vermengd en zo gemakkelijk 1 keer per dag kan worden toegediend.

 

Telizen

 

Telizen is een voedingssupplement op basis van bestanddelen van groene thee. Het verminderd gedrag dat geassocieerd wordt met angst door bijvoorbeeld verandering in de omgeving van het dier. Angst voor mensen of andere dieren. Angst op straat of de omgeving. Het werkt rustgevend zonder slaperigheid op te wekken en heeft geen andere bijwerkingen. Telizen verhoogt de leercapaciteit. Telizen is een soort snoepje en de meeste katten vinden de tabletten lekker.

Telizen is er zowel voor honden als voor katten.

 

Calm dieetvoeding

 

Er is een complete voeding van Royal Canin wat rustgevend werkt, Calm dieet. Door toevoeging van bepaalde voedingsstoffen (Alfa-casozepine en L-triptofaan) die een rustgevende werking en/of een positief effect op de gemoedstoestand kunnen hebben, worden de symptomen van stress bij dieren aanzienlijk verminderd.

Het is speciaal ontwikkeld voor katten en honden die moeilijk met stressvolle situaties omgaan. Dit voer kan dus gegeven worden wanneer u kat of hond last heeft van stress of een stressvolle situatie wordt verwacht. Het kan ook heel goed gegeven worden in combinatie met gedragstherapie. Calm dieet helpt daarnaast ook om de mogelijke negatieve gevolgen van stress op de spijsvertering en de huid te verminderen en ondersteund de gezondheid van de urinewegen.

We raden u aan, als u zich bij het plannen van uw vakantie of in andere stressvolle situaties, zorgen maakt over uw huisdier, contact op te nemen met de Kliniek om te bespreken wat voor uw huisdier de beste oplossing is.

 

Thundershirt

Het thundershirt is een hulpmiddel om angst bij honden te stoppen. Het kan gebruikt worden bij angst:

 

·         Tegen angst bij onweer of vuurwerk

 

·         Scheidingsangst/verlatingsangst

 

·         Problemen met blaffen

 

·         Angst voor elk geluid

 

·         Auto of reisangst

 

·         Prikkelbaarheid, problemen met blaffen

 

·         Angst voor hondenhok

 

·         Trekken aan de lijn

 

Het thundershirt geeft een zachte, constante druk. Dit heeft een kalmerend effect voor de meeste honden. Vaak werkt het al de eerste keer, sommige honden moeten echter even wennen aan het dragen van het Thundershirt.

 

Thundershirt is er in het grijs en in 7 verschillende maten.

 

Bron: DIERENKLINIEK KENAUPARK, HAARLEM

 

 

17/11/2015

Tip Marieke van der Putten: paardrijden doe je met gevoel

 

 

EVELIEN DE VRIES ARND BRONKHORST8 NOVEMBER 2015

 

 

Elke week krijg je een tip van een deskundige. Deze week is de tip afkomstig van dressuuramazone Marieke van der Putten.

 

“Het is heel belangrijk dat je jezelf niet vastbijt in één bepaalde trainingsmethode. Probeer goed aan te voelen wat het paard waar je op dat moment op zit nodig heeft om het zo goed en correct mogelijk te laten lopen.

 

Op de voorhand

 

Als je paard van nature graag een beetje op de voorhand loopt, is het belangrijk om hem vanaf het begin af aan te leren om zijn balans wat meer naar het achterbeen te brengen. Rijd hem dus niet te laag en te diep, waardoor hij nog meer naar de voorhand gaat neigen. Probeer de hals wat meer voor je te houden en door middel van kleine tempowisselingen hem meer in balans te krijgen. Blijft je paard daarna gemakkelijker op het achterbeen, dan kun je er altijd nog voor kiezen om hem tussendoor wat te laten zakken in de hals om hem wat losser te krijgen.

 

Lager en ronder

 

Wil je paard zich van nature er graag wat uit drukken in de hals en rug, dan is het heel belangrijk om eerst te zorgen dat je hem wat lager en ronder in de hals kan stellen en daar in een beetje kan gaan schakelen, zodat hij zich ook echt in z’n hele lijf los gaat laten. Is hij mooi los en heb je controle over het tempo? Probeer hem dan weer wat meer voor je te zetten.

 

Dit kan per paard en ook per dag verschillen! Het is dus niet alleen heel belangrijk dat je weet wat je doet maar dat je ook goed kan aanvoelen wat er onder je gebeurd. Succes ermee!”

 

“Ik geef de pen door aan dressuurruiter Bart Veeze.”

 

Bron: Bitmagazine

 

06/11/2015

Het spontaan eten of likken aan zand komt nog wel eens voor bij paarden. Vaak steeds op dezelfde specifieke plek. Heeft het paard dan een tekort? Mogelijk.Toch denkt men dat een paard niet in staat is de status van alle voedingsstoffen te "voelen". Alleen van zout vermoedt men een soort van "zelfregulatie". Zand kan zout bevatten en daardoor ook lekker zijn. Een belangrijke prikkel om sowieso iets op te eten. Een zouttekort is zeker mogelijk als een paard veel sport en zweet. Een controle van het rantsoen is in ieder geval op zijn plaats als een paard veel zand eet, tekorten vul je aan. Eet een paard veel vezels dan stimuleert dit de darmbewegingen en mengt zand met voerresten zodat merendeel met de mest verdwijnt.

 

Bron: SANEQUI dieetvoer voor paarden.

 

17/09/2015

Het mooie weer zorgt voor een flinke spurt in de groei van het gras. Dit betekent dat je paard daar TE DIK van kan worden, ook al is het gras kort. Realiseer je dan dat het paard het gegroeide gras allemaal al op heeft! Najaarsgras levert weinig structuur (harde vezels), wel eiwit, en soms veel suiker. De lage structuurwaarde zorgt voor een snelle fermentatie in de dikke darm, wat kan leiden tot DUNNE MEST en ook tot KOLIEK. Het suikergehalte stijgt gedurende de dag en daalt 's nachts. Maar, als de temperatuur < 5 graden komt, blijft het suiker in het gras hoog. De variatie in suikers kan bij paarden met insulineresistentie (obesitas of PPID) leiden tot HOEFBEVANGENHEID. Kortom, geef beperkte weidegang en voer grofstengelig hooi bij. Een graasmasker voorkomt hele snelle voeropname, gunstig om minder gras te laten eten én om teveel suikeropname te voorkomen.

 

Bron: SANEQUI dieetvoer voor paarden.

 

26/06/2015

 

Wist je dat....

Het nog al eens voorkomt dat katten hun evenwicht verliezen en dan van grotere hoogte zo ongelukkig op hun rug kunnen vallen dat daardoor een (hopelijk) tijdelijke verlamming kan ontstaan van de achterpoten, waardoor de kat zich aanvankelijk slepend met de achterpoten voortbeweegt (dit beeld kan lijken op een spontane en acute verlamming van de achterpoten op basis van Trombose waarover later meer).

De verlamming wordt ondermeer veroorzaakt door kneuzing van het ruggenmerg, bloeding en/of vocht uittreding in dan wel rond het ruggenmerg of de uittredende zenuw(en).

Natuurlijk kunnen ook één of meerdere wervels gebroken zijn met alle gevolgen van dien.

Er is dan in het gunstigste geval sprake van een tijdelijk storing van informatie van het ruggenmerg naar de achterpoten.

Bovendien kunnen er naast de volledige of gedeeltelijke verlamming nog een scala van symptomen aanwezig zijn zoals indrukwekkende pijn, gevoelloosheid, spasticiteit,uitgesproken bolle rug, tijdelijke of blijvende incontinentie van plas en/of poep, enz.

 

En dat.....

Naast de veelal intensieve medicamenteuze behandeling door de dierenarts en enkele dagen bench rust de dierenfysiotherapeut al vrij snel een belangrijke rol kan spelen in de zin van het stimuleren van de achterpoten middels gedoseerde oefeningen, massage technieken en ADL adviezen welke thuis door de eigenaar intensief en op geleide van de mogelijkheden zelf zal moet worden voortgezet.

De mate van belasting/inspanning  hangt af van de uitgebreidheid van de problematiek en zal per situatie bekeken moeten worden in overleg met de behandelend dierenarts of dierenfysiotherapeut.

Herstel zal vooral afhangen van de bereidheid, de mogelijkheid en snelheid van het lichaam om de ontstane problemen rond of in het ruggenmerg op te lossen.

Hoe sneller er overigens weer beweging ontstaat in de achterpoten, hoe gunstiger de prognose over het algemeen zal zijn.

Maar in die periode is het dus van wezenlijk belang om zeer frequent prikkels aan de achterpoten te geven om zoveel mogelijk verval van spieren en andere structuren te voorkomen en de nog functionerende zenuwen te stimuleren in hun werking.

Mocht herstel uitblijven, wat al binnen een paar weken duidelijk is, dan heb je te maken met een ongunstige prognose en zal er helaas gedacht en/of gesproken moeten worden over het mogelijk laten inslapen van het dier natuurlijk nadat alle therapeutische mogelijkheden bekeken zijn, hoe moeilijk en verdrietig dat ook is, maar er dan geen sprake meer van dierwaardig bestaan.....

 

Wist je dat.....

 

Als een hond één of meer verschijnselen laat zien, die acuut zijn ontstaan na bijvoorbeeld een ongeluk of er langzaam zijn ingeslopen, zoals pijn, zich niet graag wil bewegen, erg stijf loopt, niet aangeraakt wil worden, kan gillen van de pijn bij het veranderen van houding, niet graag naar buiten willen, moeilijkheden heeft met plassen en/of poepen, al of niet sleept met de achterpoten een dronkenmansgang heeft en zelfs door de achterhand heen zakt, incontinent kan zijn en al of niet met een bolle rug loopt je dan ondermeer zou kunnen denken aan een Hernia (natuurlijk zijn er nog andere ruggerelateerde aandoeningen die één of meer van deze symptomen kunnen hebben). Ook kan er sprake zijn van minimale verschijnselen en is er toch sprake van een Hernia. Maar soms ook is de pijn van de rug zo heftig, dat de hond schreeuwt of zelfs bijt als hij geaaid wordt. Bij een Hernia (breuk) scheurt het stevige bindweefsel van de tussenwervelschijf en komt de gel-achtige kern naar buiten. Deze massa kan dan vervolgens op het ruggenmerg drukken en/of op een uit het ruggenmerg tredende zenuw. We spreken dan van een Hernia Nucleosus Pulposa (HNP), of kortweg een Hernia. Hernia’s komen voor in de nek (nekhernia), op de overgang van de borstwervels naar de lage ruggenwervels en op de overgang van de lage ruggenwervels naar het heiligbeen (lage rughernia). Deze laatste zal ik later beschrijven als lumbosacraalstenose.

En dat.....

Als er dan na uitgebreid onderzoek door de dierenarts sprake is van een Hernia het niet altijd nodig is dat er in eerste instantie gedacht moet worden aan een operatie. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van de ernst van de hernia, de plaats waar de hernia zit en/of de mogelijke uitvalsverschijnselen. Bij conservatieve behandeling (dus niet opereren) stelt de dierenarts het pijnbeleid in en zal de dierenfysiotherapeut op geleide van het klinisch beeld gedoseerde oefeningen opstellen welke door de eigenaar dagelijks thuis verder uitgevoerd moeten worden.

 

Wist je dat.....

Je hond tijdens het spelen zijn/haar poot zo kan blesseren dat hij/zij plotseling uit het niets een harde gil geeft en hinkend en jankend op 3 pootjes naar je toe komt.

Er kunnen natuurlijk meerdere dingen aan de hand zijn (waarover later meer) maar in het gunstigste geval is het 'slechts' een verstuiking van één of meerdere teengewrichten hetgeen, zoals blijkt, wel heel erg pijnlijk is.

Omdat het vaak moeilijk te zien is wat er nou precies aan de hand is enhet er meestal indrukwekkend uitziet is mijn advies om naar de dierenarts te gaan om daar de poot te laten onderzoeken en eventueel met behulp van röntgenfoto's andere problemen uit te sluiten.

De dierenarts kan met eenvoudige provocatietestjes bepalen welke gewrichtjes aangedaan zijn.

In veel gevallen kan je het natuurlijk ook een dagje aanzien omdat een heleboel minder ernstige blessures uit zichzelf overgaan en dus snel verbetering laten zien maar je moet de hond dan wel rustig houden en aangelijnd uitlaten om eventuele ernstigere problemen niet te forceren.

Blijft het beeld hetzelfde of wordt het zelfs erger, ga dan bij de dierenarts langs.

En dat.....

Als blijkt dat er inderdaad 'slechts' sprake is van een verstuiking van één of meerdere teengewrichten de dierenfysiotherapeut je kan leren wat te doen om in eerste instantie de zwelling en dus de pijn eenvoudig te bestrijden.

Later, als het acute beeld voorbij is, kan je een aantal oefeningen gaan doen zodat jouw hond weer snel volledig op de 'poot' is.

Ondanks het feit dat het een relatief eenvoudig probleem is kan je huisdier er wel vele weken last van blijven houden (denk in dit geval maar eens aan de bekende verstuikte enkel bij mensen).

 

Wist je dat.....

 

Als een hond aan zijn/haar knie is geopereerd het heel belangrijk is om na een korte rust periode met de hond te gaan oefenen.

Na de operatie zal de hond vaak de neiging hebben om die geopereerde poot te ontzien en er dus niet of nauwelijks op gaan staan want op drie poten kan je toch ook lopen.....

Dat hierdoor alle structuren van die poot heel snel achteruit gaan zal duidelijk zijn.

Om deze situatie te doorbreken is het belangrijk om de hond op een of andere manier duidelijk te maken dat hij vier poten heeft en ze dus ook alle vier kan en moet gebruiken.

Tevens zal je oefeningen moeten geven om een zo sterk mogelijk spierkorset te krijgen rond dat gewricht.

Hierdoor wordt het kniegewricht beter beschermd en zo zal het maximale uit de operatie gehaald worden en kan de hond snel zijn geopereerde poot volledig belasten en weer normaal functioneren.

En dat.....

De dierenfysiotherapeut de aangewezen persoon is om je daarbij te begeleiden en om je die oefeningen aan te leren die op dat moment verantwoord zijn.

Tevens kan hij je adviezen geven voor wat betreft de Aktiviteiten Dagelijks Leven (ADL). Denk hierbij aan b.v. rust/inspanning, al of niet aangelijnd uitlaten, opbouw van belasten, spelen met andere honden, enz.

 

 

Wist je dat.....

Als je merkt dat jouw hond zich anders gaat gedragen dan normaal en één of meer van onderstaande verschijnselen heeft zoals moeilijk kunnen opstaan en problemen heeft met de eerste paar pasjes; 'twijfelt' om op de bank, bed, stoel of in de auto te springen; halverwege het normale uitlaat rondje plotseling geen 'zin' meer heeft stopt of langzamer gaat lopen; op een andere manier gaat plassen/poepen; minder graag met andere honden wil spelen; de trap niet meer op wil/kan; likt, smekt, slikt, hijgt, piept, jankt en soms gilt als uiting van pijn; minder wil eten; een ander mentaal gedrag laat zien en tenslotte in een later stadium houdingsveranderingen en bewegingsbeperkingen in verschillende gewrichten krijgt, dan is er mogelijk sprake van (pre)arthrose.

En dat.....

Als de diagnose door de dierenarts is gesteld de dierenfysiotherapeut de aangewezen persoon is om je die oefeningen aan te leren als eigenaar die op dat moment verantwoord en belangrijk zijn om in eerste instantie het dierenlichaam meer weerbaar te maken.

Natuurlijk gaat dit in overleg met de behandelend dierenarts die zonodig voor de medicamenteuse begeleiding zal zorgen.

Bovendien kan de dierenfysiotherapeut aangeven op welke manier je de pijn, die op de voorgrond staat, met eenvoudige hulpmiddelen gunstig kan beïnvloeden.

Tevens kan hij je adviezen geven voor wat betreft de Aktiviteiten Dagelijks Leven (ADL). Denk hierbij aan b.v. rust/inspanning, al of niet aangelijnd uitlaten, opbouw van belasten, spelen met andere honden, soort mand, eethoogte, enz.

 

 

 

 

Wist je dat.....

 

Er veel aandoeningen van het bewegingsapparaat bij huisdieren zijn die het normale functioneren negatief kunnen beïnvloeden maar daarbij ook vooral pijn kunnen veroorzaken in de spieren rondom het probleem. Als eigenaar kan je daar heel eenvoudig zelf wat aan doen.

 

En dat.....

De dierenfysiotherapeut je een aantal eenvoudige handgrepen kan leren waarmee je de conditie van de spieren van je huisdier kan verbeteren waardoor onder andere de pijn zal afnemen.

 

 

05/02/2015

Hernia bij de hond

 

Bron: Onze hond 04/2006

Auteur: Maarten Kappen

 

De opbouw van de wervelkolom.

 

De wervelkolom van de hond is een soepele doch stevige verbinding tussen voor en achterhand (borst- en lendenwervelkolom) en tussen hoofd en romp (halswervelkolom). Tijdens het staan en voortbewegen van het lichaam en hoofd worden er grote krachten uitgeoefend op de wervelkolom. De wervelkolom is opgebouwd uit benige wervels die met elkaar scharnieren door enerzijds gewrichtjes en anderzijds de tussenwervelschijven. Deze laatsten zijn opgebouwd uit 3 componenten, de annulus fibrosus (bindweefsel ring) en de nucleus pulposus (gelatineuze kern) en de kraakbenige eindplaat. Samen zorgen zij voor stevigheid en soepelheid en de mogelijkheid te kunnen bewegen in meerdere richtingen. Ook zorgt deze opbouw voor een goede bescherming van het door de wervels heenlopende ruggemerg. In dit zogenaamde ruggemergkanaal bevinden zich naast het ruggemerg dat bestaat uit zenuwcellen en zenuwbanen welke zorgen voor aansturing en gevoel van het lichaam ook nog meerdere vliezen en banden. Tussen elke opvolgende wervel treden zenuwbanen uit naar de rest van het lichaam als aftakkingen van het ruggemerg. Hieromheen bevinden zich banden, pezen en spierbundels die mede zorgen voor de stabiliteit van de wervelkolom. Verder zijn er bloedvaten die voor voeding en zuurstofvoorziening zorgen.Elk van deze componenten kan theoretisch zorgen voor problemen (bot, gewricht, tussenwervelschijf, zenuwen, bloedvaten, banden, spieren). Is het de tussenwervelschijf dan spreken we in geval van beschadiging, verval en uitpuiling naar het ruggemergkanaal van een hernia.Door verschillende oorzaken kan deze tussenwervelschijf verminderen van kwaliteit en soepelheid. In het algemeen loopt hierbij het vochtgehalte in de tussenwervelschijf door deze degeneratie terug en wordt het vermogen als stootbuffer te fungeren en de soepelheid veel minder. Hierdoor wordt de rug minder flexibel, waardoor de belastingen op onder andere de tussenwervelschijf nog groter worden, waardoor nog meer degeneratie optreedt, en de cirkel is rond.

 

We onderkennen een tweetal typen degeneratie: het Hansen type I en het Hansen type II. Het eerste type zien we met name bij jonge chondrodystrophe rassen (kortpotige bv Teckel, Bassethound, Franse Bulldog) en heeft een acuut optreden. Dit wordt veroorzaakt doordat materiaal uit de kern van de tussenwervelschijf door de bindweefsel ring in het ruggemergkanaal terecht komt. Het tweede type zien we meer bij oudere niet chondrodystrophe rassen en heeft een langzamer en geleidelijk optreden. Hierbij puilt de vervormde ring tot in het ruggemergkanaal uit. Doordat het ruggemergkanaal een begrensde ruimte is leidt dit tot drukverhoging en tot direkte beschadiging van de zenuwbanen. Afhankelijk van de plaats, de grootte van de uitpuiling, de snelheid van optreden en de bijkomende brokstukken (vergelijk het met een hagelschot waarbij stukjes tussenwervelschijf het ruggemerg worden ingeschoten), kan er geringe tot zeer ernstige beschadiging optreden.

 

De overgang tussen de laatste borstwervels en de eerste lendewervel is een punt waar een relatief zeer grote belasting tijdens de beweging ontstaat. Driekwart van alle hernia’s in het borstlendewervelgebied vinden hier dan ook plaats. In de hals is de meest voorkomende plaats de overgang van de tweede naar de derde halswervel. Ook op de overgang van de laatste halswervels naar de eerste borstwervel zijn hernia’s relatief veel voorkomend. Een ander punt in dit verband is de overgang van de laatste lendewervel naar het heiligbeen; hier leidt instabiliteit tot een relatief veel voorkomen van hernia’s.

 

De diagnose stellen we door middel van een aantal gegevens. Allereerst op basis van het verhaal van de eigenaar; hoe en wanneer is het begonnen, wat zijn de verschijnselen, zijn ze permanent of wisselend, is het progressief of niet. De gevolgen van een hernia kan men onderscheiden in vijf groepen.

 

Het begint bij honden met een minimale pijnlijkheid bij beweging (graad I) tot de hond met een dwarslaesie, waarbij een totale verlamming het gevolg is (graad V). Bijkomende problemen zijn dan de onmogelijkheid te plassen of ontlasting te produceren en het verlies van gevoel in de benen. De groepen daartussen hebben toenemende zenuwuitvalsverschijnselen. Met een uitgebreid klinisch en neurologisch onderzoek kun je vervolgens vaststellen of het een ruggemergprobleem is en wat de meest waarschijnlijke localisatie is in de rug.

 

Het belangrijkste vervolgonderzoek is het röntgenonderzoek. Heb je een verdenking op een hernia of een ander ruggemergprobleem en is vastgesteld in welk gedeelte van de rug deze zich bevindt, dan kun je gericht een aantal foto’s maken. Dit moeten goed gedetailleerde opnames zijn. Hierop kan men in bepaalde gevallen duidelijke aanwijzingen krijgen voor een of meerdere hernia’s. Echter voor een precieze diagnose en localisatie, ook met oog op een eventueel operatief ingrijpen moet je verder beeldvormend onderzoek doen. Daarvoor zijn een drietal mogelijkheden: 1. het contrastonderzoek 2. een CT-scan 3. een MRI scan. Bij het contrastonderzoek wordt een contrastmiddel met een naald rondom het ruggemerg in het kanaal ingebracht waardoor dit goed zichtbaar wordt op de röntgenfoto. Dit is een procedure onder volledige narcose. Vind je vervolgens een duidelijke indrukking van het ruggemerg door een hernia, dan kun je besluiten in dezelfde procedure operatief in te grijpen.

 

Bij de CT scan worden vele gedetailleerde röntgenopnames gemaakt waarbij het ruggemergkanaal als het ware in kleine plakjes gesneden wordt die elk digitaal bekeken kunnen worden. Je kunt zo een goed driedimensionaal beeld vormen. Hierbij kan ook contrastmiddel gebruikt worden. Voor dieren zijn er in Nederland een aantal CTscanners aanwezig.

 

De MRI werkt volgens een ander principe (kernspinresonantie) waarbij vooral de weke delen digitaal heel goed zichtbaar worden gemaakt. Het is op dit moment bij de mens de meest gebruikte techniek om tussenwervelschijf problemen vast te stellen. Inmiddels zijn er voor gebruik bij dieren ook een aantal MRI apparaten beschikbaar in Nederland.

 

 

23-01-2015

 

DE HOND (Dierfysiotherapie De Streng)

 

REVALIDATIE bij ARTHROSE

 

RUST ROEST

 

Als de diagnose arthrose is gesteld en helaas komt dat heel vaak voor, staat één ding vast: RUST ROEST!!!

Voor huisdieren met beginnende, gevorderde dan wel vergevorderde arthrose geldt dat verantwoord bewegen bovenaan het 'te doen lijstje' moet staan.

Hoe weet je overigens als eigenaar dat je mogelijk te maken hebt met arthroseklachten bij je huisdier.

Het belangrijkste is dat je merkt dat hij/zij zich anders gaat gedragen dan normaal.

Je moet dan denken aan een of meerdere symptomen zoals: startklachten, moeilijk opstaan en problemen hebben met de eerste paar passen; 'twijfelen' om op de bank, bed, stoel of in de auto te springen; halverwege het normale uitlaat rondje plotseling geen 'zin' meer hebben, stoppen of langzamer gaan lopen; op een andere manier gaan plassen/poepen; minder graag met andere honden willen spelen; de trap niet meer op willen/kunnen; likken, smekken, slikken, hijgen, piepen, janken en soms zelfs gillen als uiting van pijn, minder willen eten en tenslotte vaak een ander mentaal gedrag.

In een later stadium kan je ook houdingsveranderingen zien.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Herdershond die wat meer door de achterhand zakt of het bolle ruggetje van de Teckel.

 

 

PIJN

 

Pijn is in eerste instantie het symptoom waar je huisdier mee te maken gaat krijgen zonder dat er overigens al zichtbare veranderingen aantoonbaar hoeven te zijn op röntgenfoto's.

Dit noemen we de Pre-arthrose fase.

Later, als het proces doorwoekert, kunnen er door veranderingen in de gewrichten bewegingsbeperkingen ontstaan waardoor je huisdier mank zou kunnen gaan lopen als hij/zij dat al niet eerder deed door de pijn!

Of je huisdier mank gaat lopen is natuurlijk ook afhankelijk van waar de arthrose zit, de ernst er van maar zeker ook 'hoeveel pijn het dier kan hebben'.

Je kan overigens arthrose hebben in één gewricht maar vaak is er sprake van gegeneraliseerde arthrose (alle gewrichten zijn aangedaan, dit vooral bij de oudere dieren).

Arthrose zie je het meest bij oudere honden maar ook jonge honden kunnen er mee te maken krijgen.

Deze arthrosepijn beperkt zich niet alleen tot pijn van de gewrichten, maar daar de poten anders belast/gebruikt worden gaan ook alle spieren rond de aangedane gewrichten meespelen.

Het beeld kan plotseling ontstaan na bijvoorbeeld een ongeluk, verstappen of na een partijtje ravotten als de bekende druppel die de emmer doet overlopen of het sluipt er in een paar maanden langzaam in en wordt steeds erger.

Overigens ben je als eigenaar je er niet altijd vanaf het begin van bewust dat deze klachten spelen daar het beeld niet altijd zo duidelijk is.

Ik hoor vaak eigenaren tijdens ons eerste contact zeggen: Oh, dan moet het al veel langer spelen, want hij/zij gaat al een paar maanden niet zo graag meer mee uit.....

Zoals eerder, pijn is veruit het eerste symptoom waar we mee te maken krijgen en we zullen als dierenfysiotherapeut maar zeker ook als eigenaar die pijn aan moeten aanpakken.

 

ADL

 

De eerste stap daartoe is het aanpassen van de ADL (Activiteiten Dagelijks Leven) natuurlijk in combinatie met gewichtscontrole, voedingsadviezen, medicatie e.d. door de behandelend dierenarts.

Bij aanpassen van de ADL moet je denken aan: kortere uitlaattijden; beperken speelactiviteiten door bijvoorbeeld geen ballen/stokken meer te gooien; in- of uitstap hulp voor de auto; traplopen minimaliseren waarbij je natuurlijk best mag helpen; verbieden om op de bank te springen, ja ja, ga daar maar eens aan staan maar in ieder geval zo min mogelijk toestaan en een opstapje kan soms uitkomst bieden; voer- en drinkbak op hoogte brengen; aangepaste mand zoeken; aanlijnen als de buurthonden van plan zijn te gaan ravotten, enz. enz. enz.

We moeten overigens geen kasplantje van ons huisdier maken, maar overbelasting heeft absoluut negatieve effecten op de progressie van het ziekteproces.

Wel blijft overeind dat een huisdier een dierwaardig bestaan moet kunnen leiden en moet dus ook af en toe eens lekker uit zijn of haar dak kunnen gaan als hij/zij dat wil en dat werpt hem/haar zeker niet meteen weer terug en is belangrijk voor de mentale gezondheid.

 

BEHANDELTECHNIEKEN

 

De dierenfysiotherapeut beschikt over een groot arsenaal technieken, oefeningen en handelingen die in elk stadium van arthrose toegepast kunnen worden.

Hierbij moet je denken aan het toedienen van warmte dan wel koude pakkingen; verschillende massage technieken; oefeningen om bijvoorbeeld spieren te versterken en juist andere spiergroepen te ontspannen en om gewrichten te mobiliseren; hydrotherapie in een Aquatrainer, in de zomer in de sloot of meertje achter het huis of in de zee en tenslotte beschikt de fysiotherapeut over een aantal apparaten waarmee je lokaal een gewricht kan behandelden.

Ik hoor je al zeggen, het lijkt wel gewone humane fysiotherapie.

Dat klopt inderdaad! Omdat er zoveel overeenkomsten zijn tussen het functioneren van ons lichaam en dat van het huisdier worden er veel van de humane technieken, al of niet aangepast, bij dieren gebruikt. Het grote goed van dierfysiotherapie is echter dat ik als behandelaar het huisdier normaal gesproken één of twee keer zie en behandel (uitzonderingen daargelaten) en dat je daarna als eigenaar de begeleiding overneemt nadat ik heb aangegeven wat en hoe je te werk moet gaan.Je staat dus zelf aan de basis van het herstel van het huisdier en het is ontzettend leuk om dagelijks een aantal oefeningen/handelingen te doen met je maatje, ook al is hij/zij nog zo oud, die je daardoor ziet opknappen.In het geval van arthrose is het natuurlijk wel zo dat wat versleten is nooit meer beter zal worden maar je kan de rest van het lichaam zo optimaliseren dat het dier veel minder last van de aandoening zal hebben en tevens kan je het progressieve karakter van arthrose gunstig beïnvloeden.Maar nooit zullen wij uit het oog mogen verliezen dat het gaat om de kwaliteit van leven van ons huisdier!

 

16-10-2014

Linda is geslaagd voor de cursus Dry Needling!!!

 

27-06-2014

Linda is geslaagd voor het eindexamen Focus on the Equine Spine (FES)!!!

 

27-05-2014

Linda is toegelaten tot de praktijkexamens Focus on the Equine Spine welke in July plaatsvinden!

 

05-07-2013

Linda is ook geslaagd voor het theorieexamen!!!

Nogmaals, van harte en op naar het laatste jaar.

 

24-06-2013

Ter afsluiting van het eerste jaar opleiding FES tot manueel therapeut/chiropractor is Linda geslaagd voor haar praktijkexamen!!! en de uitslag van de theorie krijgt ze over een paar weken.

Dus nog even spannend, maar alvast super gefeliciteerd.

 

01-02-2013

Speed daten met je hond of kat

 

Op donderdag 14 februari, Valentijnsdag, kunt u speeddaten in Dier Medisch Centrum Kennemerland. Niet om een nieuwe partner voor uw dier te zoeken maar om eens te praten met 3 specialisten. Op deze dag kunt u voor een 20 minuten durend consult terecht bij Jacobien Nieuwenhuizen, hondengedragstherapeut, Fred van der Putten, dierenfysiotherapeut en Yvon Sweere, kattengedragstherapeut.

 

Jacobien staat voor u klaar om eens te praten over het probleemgedrag van uw hond. Bijvoorbeeld slecht alleen kunnen zijn, trekken aan de riem of veel ontlasting eten van straat. Zij zal door middel van dit korte consult vaststellen wat de beste manier is om het gedrag aan te pakken.

 

Fred van der Putten zal uw dier onderzoeken en uitleggen wat dierfysiotherapie voor uw dier kan betekenen. Dierfysiotherapie kan veel verlichting geven bij zowel chronische als acute aandoeningen van botten, gewrichten, zenuwen en spieren. Ook voor en na een orthopedische operatie kan fysiotherapie heel zinvol zijn. Tevens zijn oudere honden met artrose van harte welkom om zich te laten onderzoeken door Fred. Dierfysiotherapie is er sterk op gericht de eigenaar zelf het werk te laten doen

 

Yvon Sweere is een bekende kattengedragstherapeut in onze regio. Zij kan het (probleem)gedrag van uw kat onder de loupe nemen. Denk hierbij aan krabben aan meubels, plassen in huis of ruzie tussen katten onderling. Is het afwijkend gedrag of alleen ongewenst? Wat u als eerste hulp zou kunnen doen en wat voor u en uw kat de toegevoegde waarde voor een uitgebreider consult bij de kattengedragstherapeut is?

 

De speed dates vinden plaats in DMC Kennemerland te Velserbroek, Zadelmakersstraat 98 in Velserbroek, en kosten 10 euro. Om wachttijden te voorkomen verzoeken wij u een afspraak te maken via de mail of telefoon 023-538 44 44 of info@dierenartsvelserbroek.nl

 

21-10-2012

Linda heeft inmiddels het eerste 'blok' van de Base Course FES tot manueel therapeut / chiropractor voor paarden achter de rug.

In december gaat ze verder met het eerste praktijk gedeelte!

 

03-08-2012

Open Dag Dier Medisch Centrum Velserbroek

 

Zet u vast onze volgende Open Dag in de agenda? Zaterdag 6 oktober zet onze vestiging in Velserbroek de deuren wijd open voor alle geinteresseerden. Dit om te vieren dat onze vestiging in Velserbroek 5 jaar bestaat, én omdat er een landelijke open dag wordt gehouden voor en door veel dierenartsenpraktijken in Nederland.

Kijkt u hier voor meer deelnemende dierenartsenpraktijken en voor informatie over onze beroepsgroep.

 

23-06-2012

Opening Dier Medisch Centrum Beverwijk aan de Bullerlaan te Beverwijk

 

01-05-2012

In oktober 2012 begint Linda met de 2 jarige Post HBO opleiding Focus on the Equine Spine (FES).

"Focus on the Equine Spine" is een internationale opleiding voor dierenartsen en -fysiotherapeuten op het gebied van diagnostiek, behandeling en revalidatie van wervelkolomgerelateerde klachten bij het paard.

Na diplomering zal Linda als manueel therapeut/chiropractor voor paarden haar werkzaamheden binnen ons samenwerkingsverband blijven vervolgen.

We houden u op de hoogte van haar vorderingen!

 

08-12-2011

Speed daten voor honden

 

Op zaterdag 17 december kunt u op een bijzondere manier kennismaken met dierfysiotherapie en hondengedrag. In het Dier Medisch Centrum Kennemerland in Velserbroek worden die dag zogenaamde speed-dates gehouden. U kunt met uw dier terecht voor een consult van 20 minuten bij dierenfysiotherapeut Fred van der Putten of hondengedragstherapeut Jacobien Nieuwenhuizen. Inhet 20 minuten durende consult, dat slechts 10 euro kost, kan de dierenfysiotherapeut uitleggen of uw hond (of kat) een kandidaat zou zijn voor fysiotherapie. Het dier kan worden onderzocht en de mogelijkheden besproken. De gedragstherapeut zal vooral veel met eigenaar praten over het probleemgedrag van hun hond. Dier Medisch Centrum Kennemerland vindt u aan de Zadelmakersstraat 98 in Velserbroek. Om wachttijden te voorkomen vinden de speed-dates op afspraak plaats. U kunt hiervoor contact opnemen met DMCK 023-538 44 44.

 

06-12-2011

Vanaf bovengenoemde datum is Dierfysiotherapie De Streng een samenwerkingsverband aangegaan met Dierenkliniek Aerdenhout, Heemstede (voor meer info zie Hoofdmenu - Dierenklinieken).

 

01-05-2011

Vanaf bovengenoemde datum is Dierfysiotherapie De Streng een samenwerkingsverband aangegaan met Dierenkliniek Centro, Heemskerk (voor meer info zie Hoofdmenu - Dierenklinieken).

 

16-01-2011

Om het uiterlijk en de techniek van de site in lijn te houden met gangbare internet technologie is de site omgezet naar een Joomla content management systeem. Dit maakt het beheer van de site eenvoudiger, sluit beter aan op de mogelijkheden van tegenwoordig met sociale media en het oogt eigentijds.

 

02-12-2010

Vanaf bovengenoemde datum is Dierfysiotherapie De Streng een samenwerkingsverband aangegaan met Dier Medisch Centrun Kennemerland, Beverwijk en Velserbroek (voor meer info zie Hoofdmenu - Dierenklinieken).

 

29-11-2010

Vanaf bovengenoemde datum is Dierfysiotherapie De Streng een samenwerkingsverband aangegaan met De Dierenarts Kennemerlaan, IJmuiden (voor meer info zie Hoofdmenu - Dierenklinieken).

 

03-05-2009 NIEUW-NIEUW-NIEUW

Voor het behandelen van onder andere chronische rugspierklachten bij paarden beschikken we over een magneetveld deken die u op aanvraag kunt huren.

Werking magneetveld:

Een pulserend magneetveld heeft een positieve werking op het dierenlichaam:

- het bevordert de doorbloeding

- het verbetert de zuurstof voorziening

- het brengt balans in het vegetatieve zenuwstelsel

- het herstelt de energiehuishouding van de cellen

Deze meervoudige werking waarbij ontspanning, pijndemping en weefselherstel op de voorgrond staan maakt magneetveldtherapie uniek en is met een korte instructie door de dierenfysiotherapeut eenvoudig en zonder risico’s, bij voorgeschreven gebruik, aan te wenden door de eigenaar.

 

06-04-2010

Vanaf deze datum is Fred als dierenfysiotherapeut voor gezelschapsdieren twee

ochtenden in de week op afspraak werkzaam op Dierenkliniek Kenaupark te

Haarlem en op Dierenkliniek Duinwijklaan te Beverwijk.

Voor meer info zie ‘Links’.

 

28-09-2008

Op deze datum heeft Linda haar opleiding tot sportmassage therapeut voor paarden succesvol afgerond. Ze verricht nu naast osteopatische behandelingen voor paarden ook sportmassages voor paarden.

 

28-04-2008

Na een Post HBO studie van anderhalf jaar is Fred op 15 april 2008 geslaagd voor de Paraveterinaire opleiding Dierfysiotherapie (voor zowel paard als gezelschapsdieren). Naast het behandelen van paarden volgens de osteopathische principes zal hij tevens gebruik gaan maken van de dierfysiotherapeutische zienswijze. Ook zal hij zich bezig gaan houden met het behandelen van gezelschapsdieren. Voor meer info hierover zie Hoofdpagina - Dierfysiotherapie.

 

Bijgewerkt tot: 20/10/2017