Osteopaard.nl

Behandelvormen

 

DIERFYSIOTHERAPIE

Dierfysiotherapie is een paraveterinaire behandelwijze die zich richt op het normaliseren c.q. optimaliseren van het bewegingsapparaat van uw paard.

Het bewegingsapparaat kan acuut dan wel geleidelijk gaan disfunctioneren door onder andere ouderdomsverschijnselen, een ongeluk, overbelasting of door een sportblessure.

De Dierenfysiotherapeut zal het dier in stand en in beweging bekijken en naar aanleiding hiervan een adequaat behandelplan opstellen en de eigenaar betrekken bij de uitvoer hiervan.

 

OSTEOPATHIE

Osteopathie is een behandelwijze die niet alleen symptomen behandel, maar tevens probeert de onderliggende klachten op te sporen.

Ontstaat er een probleem, blessure of stoornis ergens in het paarden lichaam, dan zal zich dat voortzetten naar andere gebieden. (bv. problemen in de hoef kunnen uiteindelijk rugklachten geven; interne klachten kunnen een nadelig effect hebben op het bewegingsapparaat...). Dit gebeurt mechanisch, door de circulatie dan wel door tussenkomst van het zenuwstelsel. De osteopathie probeert dit verloren gegane evenwicht van het paardenlichaam door middel van paardvriendelijke manuele technieken te herstellen en spreekt daarbij het zelfherstellend vermogen van het paardenlichaam aan.

 

CHIROPRACTIE

Chiropractie is een behandelwijze waarbij, net als bij osteopathie, gekeken wordt naar het paardenlichaam als geheel.

Deze holistische benadering wordt gebruikt, omdat symptomen of klachten zich soms op andere plaatsen voordoen dan waar de oorzaak gelegen is. Het richt zich op het lokaliseren en behandelen van blokkades in het bewegingsapparaat. De wervelkolom speelt een centrale rol bij de chiropractische behandeling. Door blokkades (stoornissen in beweeglijkheid) in de wervelkolom wordt de werking van het zenuwstelsel beïnvloedt, waardoor er verschillende klachten kunnen ontstaan. Door middel van manuele technieken wordt de beweeglijkheid hersteld en een eerste aanzet gegeven aan het zenuwstelsel voor herstel. De technieken die gebruikt worden zijn bijv. Manipulaties en mobilisaties.

 

DRY NEEDLING

Dry needling is een snelle en effectieve behandelmethode bij pijnklachten in het houdings- en bewegingsapparaat.

De behandeling kenmerkt zich door het inbrengen van speciale fijne naaldjes op specifieke plaatsen, de zogenaamde triggerpoints of spierknopen, in spierweefsel.

Het beoogde effect van deze behandeling is ontspanning van de betrokken spieren, waardoor de doorbloeding verbetert en pijn wordt verminderd en het een goede aanvulling kan zijn op een osteopathische of chiropractische behandeling.

 

PAARDENSPORTMASSAGE

Sportmassage houdt zich bezig met het optimaliseren van het bewegingsapparaat van het paard.

Daarbij heeft het niet alleen de intentie om pijn te verlichten, maar ook het voorkomen van blessures. Door een sportmassage wordt de bloedcirculatie verbeterd, waardoor meer zuurstof en voedingsstoffen de spieren kunnen bereiken. Dit zorgt ervoor dat het paard sneller herstelt van ziektes en blessures. Daarnaast wordt ook de circulatie van het lymfestelsel gestimuleerd, waardoor afvalstoffen sneller de spieren en het lichaam kunnen verlaten. Dit vermindert spierkrampen die veroorzaakt worden door ‘verzuring’ van de spieren. Paarden die regelmatig een sportmassage ondergaan krijgen meer spieropbouw en een toename van de bewegingsvrijheid. Oftewel een betere algehele conditie.

 

MAGNEETVELD THERAPIE

Magneetveld therapie is een behandeling waarbij we gebruik maken van hoogfrequente, pulserende magneetvelden die zijn werking uitoefent op celniveau.

Bij gebruik van Magneetveldtherapie wordt de verstoorde celstofwisseling hersteld en zo ook dus het beschadigde weefsel en daarnaast wordt ook de circulatie aangezet. Middels een deken, met spoelen waarin een spanning wordt opgewekt waardoor het pulserend magneetveld ontstaat, appliceren wij de Magneetveldtherapie op de gewenste plek, waarbij de duur van de behandeling afhankelijk is van de aard en ernst van het probleem en de doelstelling.

 

ULTRA GELUID

Bij Ultrageluidtherapie maakt men gebruik van mechanische trillingen met een hele hoge frequentie.

De energie overdracht vindt plaats via direct contact, met behulp van een grote of kleine behandelkop, waarbij tussenstof in de vorm van gel gebruikt moet worden omdat lucht de geluidsgolven reflecteert en dan niet in het weefsel wordt opgenomen.

Ultrageluidtherapie wordt voornamelijk gebruikt voor bestrijding van zwelling, pijn en bevordering van wondgenezing en is bv. van grote waarde bij de revalidatie van peesproblemen.

 

SOLARIUM

Het solarium bestaat uit geventileerde infrarood lampen die in 2 rijen aan het plafond zijn opgehangen waaronder het paard kan staan.

De lampen verwarmen de huid en de oppervlakkige spieren van de rug waardoor de circulatie wordt aangezet en afvalstoffen die door het werk zijn ontstaan sneller worden afgevoerd.

Het paard ervaart de warme infrarood lampen als zeer aangenaam en ontspannend en daardoor is het een uitstekende applicatie om dit na het werk toe te passen.

 

Voor uitgebreide informatie zie Hoofdmenu.

En voor de website van Sportstal ‘Het Podium’ zie: www.sportstalhetpodium.nl

 

 

 

Bijgewerkt tot: 20/10/2017