Osteopaard.nl

Behandeling

 

Nadat de behandelaar aan de hand van het onderzoek de verschillende probleemzones heeft bepaald, zal deze overgaan tot de behandeling van het paard. Hierbij worden enkel manuele paardvriendelijke technieken gebruikt.

 

De behandeling van het paard gebeurt op drie niveaus

1. Pariëtaal (botten, spieren, pezen, wervelkolom en alle gewrichten) d.m.v. verschillende manipulatie technieken.

2. Visceraal (organen) d.m.v. viscerale technieken (technieken gericht op inwendige organen).

3. Cranio-sacraal (schedelbeenderen, ruggemerg en heiligbeen) d.m.v. cranio-sacraaltechnieken (specifieke handgrepen gericht op dit systeem).

 

Door middel van deze verschillende technieken probeert de behandelaar de beweeglijkheid van de gewrichten en de wervelkolom, de functies van de verschillende organen, de doorbloeding, het hormonale stelsel en het zenuwstelsel te beïnvloeden, je maakt de weg vrij voor herstel. Dit is het zelfherstellend vermogen van het paardenlichaam.

 

Wanneer een paard pijn heeft in bijvoorbeeld het linker voorbeen zal het proberen dat been te ontlasten, waardoor hij in eerste instantie niet rad is maar tevens zijn houding zal aanpassen, hetgeen kan resulteren in scheefstand van de rug en zodoende een probleem in de rug kan veroorzaken (oorzaak - gevolg). Hierdoor gaat het paard zijn rug ‘vastzetten’. Het paard zal er altijd voor zorgen dat hij zich in zijn houding en/of beweging zo 'aanpast', dat hij het minste pijn heeft. Omgekeerd kan natuurlijk ook. Een paard dat door welke oorzaak dan ook scheef staat/loopt kan problemen krijgen van één of meerdere benen. In beide gevallen is het dus van groot belang om niet alleen het 'gevolg' te behandelen maar ook de 'oorzaak' op te zoeken en zo mogelijk te behandelen.

Door de behandeling wordt een paard ‘gevraagd’ om zich niet langer te compenseren in zijn houding en/of beweging.

 

Een behandeling vindt plaats in de stal van het te behandelende paard. Dit om ervoor te zorgen dat er een optimaal resultaat wordt behaald met de behandeling. Wanneer een paard in een trailer vervoerd moet worden na een behandeling, kan dit het resultaat van de behandeling negatief beïnvloeden.

 

De behandelingsduur ligt tussen een half uur en een uur, afhankelijk van het probleem en hoelang het probleem al aanwezig was.

Linda Cruyff Paardenosteopathie

Email of bel Linda voor Paardenchiropractie, Paardenosteopathie,

Dry Needling en/of Paardensportmassage.

Mob: 0653 228 311

Email Fred en Linda voor informatie

Bijgewerkt tot: 20/10/2017